Skydd för underkroppen

Knästöd

eb54bd7d8cad2b76dab55917ff5791cfFå sporter är så intensiva för kroppen som enduro. Speciellt knäna är utsatta för stora påfrestningar. Knästöd fyller två funktioner: dels skyddar de emot de slag och skrapsår som oundvikligen kommer när man kör, dels ger de skydd mot plötsliga stötar och stabiliserar knäleden för att motverka förslitningsskador. 2 500 kronor är i dagsläget ett rimligt pris för ett par okej knästöd. Skillnaden i pris jämfört med ett par vanliga knäskydd kan ligga på en tusenlapp eller mer, men det är en ovärderlig investering för seriösa enduroförare. Avtagbart och tvättbart foder är ett plus.

Underbyxor

Underbyxor används både som skydd emot kyla och för extra skydd åt de områden på benen där benen ligger ytligt, genom vaddering vid svanskota, lår och höft. Extra, löstagbar vaddering är närmast standard vid svanskotan, som är särskilt utsatt vid fall. Mesh-konstruktion är vanlig för bättre andningsförmåga, annars är det vanligaste någon form av fukttransporterande funktionsmaterial. Somliga modeller erbjuder aktiv kompression åt låren. Genom att blodcirkulationen bibehålls bättre motverkas mjölksyra, vilket ger bättre uthållighet. Långa underbyxor kan ge kompression åt hela benet och ökar komforten under knästöden. Välj gärna en underbyxa med ventilerad vaddering. 600 kronor och uppåt är vad man brukar få ge för ett par hyfsade underbyxor.

Stövlar

Crosstövlar fungerar utmärkt för enduro, så länge de ger bra skydd för foten och stöd för ankeln, eftersom foten ofta är i marken vid tighta svängar. Stövlarna ger också bra skydd emot stötar mot underbenen. Just stövlar kan vara bra att lägga ut lite extra på. Åtminstone i mellanprisklassen får du vad du betalar för och slittåligheten som fås brukar vara väl värd pengarna. Men tänk på att stövlarna ska kännas rätt – du ska kunna ha dem på dig i flera timmar i sträck och du kommer att känna om de har fel storlek eller skaver på något ställe. Ingångsmodellerna brukar kosta från 2 000 kronor och uppåt, medan mellanprismodeller närmar sig 4 000. Vissa stövlar kan vara små i storlekarna, till exempel Fox Comp 5-serie, vilket kan vara värt att tänka på vid onlinebeställning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *