Skydd för överkroppen

Skyddsväst

1 (3)Få inte free spins och kör utan bra skydd. En skyddsväst täcker bröstkorgen och ryggen, men finns även i varianter med långa ärmar där axlar, armbågar och armar täcks. Den viktigaste funktionen är att absorbera och fördela kraften från eventuella stötar och annat som träffar ryggen eller bröstkorgen över en större yta, för att minska risken för att skada ryggraden eller få brutna revben, med mera. Skyddsvästen måste vara CE-godkänd, men de flesta svenska återförsäljare är noggranna med att bara ta in godkänd utrustning.

Enkla skyddsvästar kan vara i ett stycke, med fasta skydd som inte går att ta loss, medan mer avancerade modeller kan ha avtagbart ryggskydd eller annat. Ofta ingår njurbälte där axel- och armbågsskydden är kraftigare på de dyrare modellerna. Då skyddsvästen sitter nära kroppen är det viktigt att välja en med god ventilation. Modeller med dragkedja fram är lätta att ta på och av. Vanligtvis kostar en skyddsväst från strax över en tusenlapp och uppåt.

Ryggskydd

Nyare ryggskydd är smidiga och hindrar inte rörelserna mycket – vilket gör det roligare att åka och troligare att man har det på sig varje gång. Vid plötsliga stötar, som till exempel fall, stelnar materialet i ryggskyddet till och motverkar på så sätt skador på ryggraden. De flesta ryggskydd kostar ungefär en tusenlapp.

Armbågsskydd

Ben emot sten är en smärtsam och ibland förödande upplevelse. Armbågsskyddens funktion är att skydda armbågen mot stötar vid fall, och de finns i två grundläggande varianter: ledade och oledade. De oledade består av en skyddsplatta med vaddering på insidan för armbågen. Antingen fästs de runt armbågen genom att armen förs in i en elastisk tub, eller genom kardborrband. Ledade armbågsskydd tenderar till att vara mer följsamma när man böjer armbågen, i övrigt brukar de ge likvärdigt skydd. Normalt kostar ett par armbågsskydd mellan 300 och 700 kronor. I en långärmad skyddsväst ingår ofta skydd för armbågarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *