Skydd för huvud, ansikte och nacke

Hjälm

1522-Seirus-Innovation-2885-Ultra-Clava-Complete-Coverage-in-Winter-Cold-Weather-Head-Face-Neck-Protection-1En bra hjälm är A och O inom enduro, precis som inom all annan motorsport. Liksom motorcross ställer enduro stora krav på hjälmen, varför en hjälm som används för enduro bör ha ett rejält hak- och tandskydd. En hjälm brukar väga mellan ett och ett och ett halvt kilo, så det är viktigt att hitta en som sitter bra på huvudet. Leta även efter en hjälm med god ventilation. Räkna med att betala runt 1 800 kronor för en hyfsad hjälm.

Skyddsglasögon

När man far fram genom leran tätt i hälarna på föraren framför uppskattar man verkligen ett par bra glasögon. Ett par vanliga crossglasögon kan duga till en början, men det bästa är att ha ett par som är anpassade för enduro. Det skadar inte att ha ett par extra glasögon och en roll off-rulle när det råder riktigt smutsiga förhållanden. Glasögon kan gå loss på allt från 500 kronor och uppåt.

Nackskydd

Risken att falla med huvudet först rakt ned i marken finns inom alla motorcykelsporter, men ingenstans är den så överhängande som inom motorcross eller enduro. Kör aldrig utan nackskydd. Någonsin. Även om en hjälm skyddar huvudet från stötar kan nacken lätt ta skada, vilket kan leda till allt från lindriga whiplash-skador till total förlamning från nacken och ned.

Den enklaste varianten av nackskydd kan kosta från 400 kronor och uppåt och liknar mest en resekudde som fästs runt halsen med kardborrband, medan mer avancerade skydd kan ha lite olika utformning och kosta allt från en tusenlapp uppåt 3 000 kronor eller mer. Om plånboken tillåter, välj ett relativt lätt nackskydd med gummerade kanter som inte skaver. Remmar som håller skyddet på plats kan också vara sköna att ha. Löstagbar och tvättbar inredning är ett plus.

Det är värt att köpa axelskydd och nackskydd tillsammans, eller åtminstone prova båda skydden tillsammans innan ett eventuellt köp, för att garantera att skydden passar ihop på ett behagligt sätt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *