Internationella endurotävlingar

Enduro-X-2015-Sydney-SandersDe två mest kända internationella endurotävlingarna är World Enduro Championship och International Six Days Enduro.

WEC

World Enduro Championship (WEC) ersatte European Enduro Championship 1990. Det är en tävling som normalt består av åtta eller nio tvådagars Grand Prix-event på olika orter i världen. Varje event består av två separata tävlingar och varje tävling ger poäng mot den totala världscupsegern till de 20 bästa åkarna. För närvarande finns tre maskinklasser: E1, E2 och E3, med separata klasser för juniorer och kvinnliga deltagare. Utöver endurodelen ingår i varje runda även specialprov för motocross och ett så kallat extremtest.

ISDE

International Six Days Enduro (ISDE), som tidigare kallades International Six Days Trial, är en av världens äldsta endurotävlingar. Den prestigefyllda tävlingen kallas ibland inofficiellt ‘OS i motorcykel’. Tävlingen har hållits varje år sedan 1913, med undantag för åren under första och andra världskriget. Före 1973 hölls tävlingen alltid i Europa, men numera organiseras den även i andra världsdelar.

Tävlingsreglerna är av traditionen föränderliga, men i grunden är ISDE en lagtävling. Lagens sammansättning varierar, men är i huvudsak nationella. ISDE är en typ 1-tävling, vilket innebär att förarna har hårda tidskontroller att förhålla sig till, och måste själva reparera sina motorcyklar. De nuvarande reglerna delar ut priser till bästa nationella sexmannalag, nationella klubblag, nationella kvinnliga tremannalag, nationella fyramannalag för juniorer och tremannalag för tillverkare.

Banans sträckning är cirka 140 mil lång, fördelat på sex dagar. I snitt är körtiden sju timmar per dag, men den avslutande sträckan brukar vara något kortare. Varje tävlingsdag innehåller ett specialprov som antingen består av ett crossprov eller ett enduroprov. Tiden för dessa prov läggs samman för ett lag och laget med den kortaste sammanlagda tiden i sin klass efter sex dagar står som segrare.

Individuella medaljer delas också ut, med guldmedaljer till förare som avslutar tävlingen inom 10 procent av den totala tiden för den bästa föraren inom klassen. Silver delas ut till de förare som avslutar inom 25 procent av bästa tiden, och brons delas ut till alla förare som genomför alla sex dagar inom den utsatta tidsgränsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *